Deze vegetarische quiche maakte ik naar aanleiding van de Foodboxchallenge van Have a good 'food' day en StudioKOOK. De foodbox bestond deze keer uit: groene appel, bladerdeeg, champignon, noten, peterselie en geitenkaas. Met minimaal vier van deze ingrediënten moest een gerecht gemaakt worden en er moest een oven aan te pas komen.

Ik koos voor vijf ingrediënten uit de lijst: bladerdeeg, champignon, noten, peterselie en geitenkaas. Eigenlijk heb ik dus alleen de groene appel achterwege gelaten. Ik was zelf erg benieuwd hoe de hazelnoten het zouden doen in een quiche en ik moet zeggen... verrassend goed!

Met dit recept voor groentengratin met krokante korst maak je meteen heel wat restjes op, doordat melk(producten), brood en groenten gecombineerd worden. Dit is de top 3 van meest verspilde producten in Nederland. Zonde, want je kunt er zoveel mee!

Ik heb groenten gebruikt die ik nog op voorraad had, maar daarmee kun je natuurlijk volop variëren. Het gaat er tenslotte om dat we voorkomen dat we groenten weg moeten gooien. Heb je geen rode paprika om deze gratin in te serveren, dan kan dat natuurlijk ook prima in een ovenschaal. Daar wordt hij zeker niet minder lekker van.

Van (oud) brood heb ik eerst zelf paneermeel gemaakt. Hoe je dat doet, lees je hier.

Dit vegetarische gerecht is zo lekker dat je er bijna je vingers bij op zou eten! De Mexicaanse kruidenmix geeft heel veel smaak aan de anders toch een beetje saaie kidneybonen (als je het mij vraagt...)

Ik vind de Mexicaanse keuken een feestje op zich. Van de smaakvolle en vooral ook kleurige gerechten moet je toch wel blij worden.
Een beetje rijst erbij en je maaltijd is compleet!

Deze stamppot is lekker fris door de appel, maar ook zoet door de honing en kruidig door de tijm. Ik vind het een heerlijke combinatie. Ik heb er voor gekozen de stamppot vegetarisch te houden, maar je zou er ook prima wat spekjes doorheen kunnen doen of er een stukje verse worst bij kunnen serveren.

Voor twee personen heb je nog geen halve kool nodig, dus misschien vind je het praktischer om al gesneden rode kool te kopen. Dat kan natuurlijk ook prima en het scheelt je tijd.

Je kunt de slagroom eventueel ook vervangen door melk, maar dan wordt hij wat minder romig.

Ik heb al veel gerechten met pompoen gemaakt, maar pompoencurry had ik nog nooit geprobeerd. Daarom werd het toch weleens tijd om deze uit te proberen.

Ik heb in dit recept panang currypasta gebruikt. Deze curry wordt vaak in combinatie met rundvlees gebruikt, maar hij combineert ook heerlijk met pompoen. Let er op dat panang currypasta gemaakt is van onder andere garnalenpasta, dus als je vegetarisch eet kun je beter voor een andere variant kiezen. Je kunt natuurlijk ook zelf je currypasta maken. Het is redelijk bewerkelijk en kost wat tijd, maar je kunt het weken bewaren in de koelkast (in een goed gesteriliseerd potje).

Deze pompoencurry is heerlijk met witte rijst of met wat naanbrood.