Deze vegetarische quiche maakte ik naar aanleiding van de Foodboxchallenge van Have a good 'food' day en StudioKOOK. De foodbox bestond deze keer uit: groene appel, bladerdeeg, champignon, noten, peterselie en geitenkaas. Met minimaal vier van deze ingrediënten moest een gerecht gemaakt worden en er moest een oven aan te pas komen.
Ik koos voor vijf ingrediënten uit de lijst: bladerdeeg, champignon, noten, peterselie en geitenkaas. Eigenlijk heb ik dus alleen de groene appel achterwege gelaten. Ik was zelf erg benieuwd hoe de hazelnoten het zouden doen in een quiche en ik moet zeggen... verrassend goed!
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten + 40 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
4 velletjes bladerdeeg
200 ml slagroom
200 gram zachte geitenkaas
4 eieren
4 eetlepels hazelnoten
300 gram kastanjechampignons
1 rode ui
4 eetlepels verse peterselie + extra voor garnering
1 eetlepel olie + olie om de vormpjes in te vetten
versgemalen vierseizoenen peper
Keukenbenodigdheden:
koekenpan
kom
quiche vormpjes van 14 cm doorsnee
oven
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en crunch ze vervolgens door ze tussen twee velletjes keukenpapier te leggen en er met een mes met breed lemmet op te drukken
- Vet de vormpjes in met wat olie
- Rol de velletjes bladerdeeg uit zodat ze groot genoeg zijn om de vorm te bedekken
- Bekleed de vormpjes en snijd overhangende stukken deeg weg
- Prik de bodem op een paar plaatsen in met een vork
- Snipper de rode ui en snijd de champignons in plakjes
- Verhit de eetlepel olie in een koekenpan
- Fruit eerst de ui aan en voeg daarna de champignons toe
- Verhit tot het vocht uit de champignons verdampt is en zet apart
- Meng slagroom en eieren in een kom
- Verkruimel de geitenkaas boven de kom en voeg ook de rode ui en champignons toe
- Meng het geheel goed en voeg daarna peterselie, peper en zout toe en schep nogmaals goed om
- Schenk het mengsel in de quichevormpjes en strooi de hazelnoten er bovenop
- Zet gedurende 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven
- De quiches zullen bol gaan staan tijdens het bakken, maar zullen weer inzakken wanneer ze eenmaal uit de oven zijn
- Laat iets afkoelen en haal vervolgens voorzichtig uit de vormpjes (is het deeg nog wat nat aan de onderkant, zet ze dan zonder vormpjes nog even met de onderkant naar boven terug in de oven)
- Garneer met verse peterselie
- Eet smakelijk!