Deze vegetarisch pompoenstamppot met rucola en rode ui maakte ik van de pompoen die ik een paar maanden geleden oogstte in mijn groentetuin. Het was een kanjer van bijna 9 kg. Het grootste deel van de pompoen heb ik in stukjes gesneden en geweckt, want 9 kg eet je natuurlijk niet in één keer op. Ook heb ik een soort marmelade gemaakt van pompoen met sinaasappel. Erg lekker voor in de yoghurt.

Het ging hier om een gewone pompoen. Deze zijn van zichzelf vrij vlak van smaak en daarom moet je er wel het nodige mee doen om ze echt lekker te maken. Als ik flespompoen gehad had, zou ik deze gebruikt hebben. Die is wat nootachtiger en smaakvoller. Je kent ze misschien ook wel onder de naam butternut.

Nasi goreng betekent niet meer en niet minder dan gebakken rijst. Nasi betekent namelijk gekookte rijst en goreng betekent gebakken. Bestel je in Indonesië nasi dan krijg je dus gewoon witte rijst.

Voor de lekkerste nasi goreng gebruik je het liefst rijst van de vorige dag, of in ieder geval rijst die je eerst volledig hebt laten afkoelen (in de koelkast). Ook is het belangrijk dat je een rijstsoort kiest die goed droogkookt. Van plakkerige rijst kun je nooit een mooie nasi goreng maken. Snelkookrijst is minder geschikt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar basmatirijst, maar pandanrijst wordt ook veel gebruikt.

Noedels zijn echt ideaal wanneer je weinig tijd hebt, want ze hebben maar een heel korte bereidingstijd. Ik maak ze graag met veel groenten, zeker als ik de noedels volledig vegetarisch hou. De hoeveelheid groenten is misschien op het eerste gezicht wat veel, maar zeg nou zelf groenten kun je eigenlijk nooit genoeg eten. Sterker nog, de meeste mensen in Nederland eten juist (veel) te weinig groenten.

En een keer geen vlees eten is ook zeker niet verkeerd. In Nederland eten we sowieso gemiddeld gezien erg veel vlees, meer dan we eigenlijk nodig hebben. Dus met deze noedels sla je twee vliegen in een klap: je eet voldoende groenten èn je eet wat minder vlees. Gewoon een keer maken dus!

Ik ben altijd blij als het weer de tijd van de pompoenen is. Tot een jaar of vier geleden had ik het nog nooit gegeten, maar toen ik het eenmaal geproefd had was ik helemaal verkocht. Het is ook een heerlijk veelzijdig product: je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken.

Ik heb er bij dit gerecht voor gekozen om het te serveren in de schil van de pompoen, omdat ik dat gewoon heel gezellig er uit vind zien. Bovendien is de schil gewoon eetbaar, dus die kun je er lekker bij op eten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schil mee te pureren. Maar sowieso niet weggooien hoor die schil, dat is zonde!

De traditionele Leidse hutspot wordt gemaakt zonder aardappelen. In plaats daarvan gaan er witte bonen en pastinaak in. Dat zorgt er voor dat het een heel voedzame en gezonde maaltijd is.

Vlees is wat mij betreft hierbij overbodig, maar in principe kun je er natuurlijk bij eten wat je normaal gesproken ook bij hutspot zou eten, zoals klapstuk of spek.

Als je gedroogde witte bonen gebruikt, moet je deze minimaal een nacht lang laten weken voor gebruik. Ze zijn echter wel een stuk goedkoper en veel werk is het niet om ze even in water te zetten. Witte bonen uit pot of blik kun je direct gebruiken.