Noedels zijn echt ideaal wanneer je weinig tijd hebt, want ze hebben maar een heel korte bereidingstijd. Ik maak ze graag met veel groenten, zeker als ik de noedels volledig vegetarisch hou. De hoeveelheid groenten is misschien op het eerste gezicht wat veel, maar zeg nou zelf groenten kun je eigenlijk nooit genoeg eten. Sterker nog, de meeste mensen in Nederland eten juist (veel) te weinig groenten.

En een keer geen vlees eten is ook zeker niet verkeerd. In Nederland eten we sowieso gemiddeld gezien erg veel vlees, meer dan we eigenlijk nodig hebben. Dus met deze noedels sla je twee vliegen in een klap: je eet voldoende groenten èn je eet wat minder vlees. Gewoon een keer maken dus!

Ik ben altijd blij als het weer de tijd van de pompoenen is. Tot een jaar of vier geleden had ik het nog nooit gegeten, maar toen ik het eenmaal geproefd had was ik helemaal verkocht. Het is ook een heerlijk veelzijdig product: je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken.

Ik heb er bij dit gerecht voor gekozen om het te serveren in de schil van de pompoen, omdat ik dat gewoon heel gezellig er uit vind zien. Bovendien is de schil gewoon eetbaar, dus die kun je er lekker bij op eten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schil mee te pureren. Maar sowieso niet weggooien hoor die schil, dat is zonde!

De traditionele Leidse hutspot wordt gemaakt zonder aardappelen. In plaats daarvan gaan er witte bonen en pastinaak in. Dat zorgt er voor dat het een heel voedzame en gezonde maaltijd is.

Vlees is wat mij betreft hierbij overbodig, maar in principe kun je er natuurlijk bij eten wat je normaal gesproken ook bij hutspot zou eten, zoals klapstuk of spek.

Als je gedroogde witte bonen gebruikt, moet je deze minimaal een nacht lang laten weken voor gebruik. Ze zijn echter wel een stuk goedkoper en veel werk is het niet om ze even in water te zetten. Witte bonen uit pot of blik kun je direct gebruiken.

Deze zoete aardappeltortilla is eigenlijk een beetje bij toeval ontstaan. Ik kreeg van iemand de vraag om een lekker vegetarisch gerecht te maken. Aardappeltortilla had ik al vaker gemaakt en vind ik erg lekker, maar ik vond het wel leuk om een keer een andere variant te maken. Nou vind ik zoete aardappel ook heel erg lekker, dus zo ontstond het idee om een aardappeltortilla van zoete aardappel te maken.

Ik heb de zoete aardappel overigens wel gecombineerd met gewone (kruimige) aardappels, om te voorkomen dat de smaak van zoete aardappel te overheersend zou worden.

Spinazie en tomaat combineren niet alleen goed met elkaar, maar ook met zoete aardappel. Het is ook erg lekker om er nog wat rucola bij te serveren.

Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht. Het werd vaak gegeten in de vorstperiode wanneer het werk op het land stil lag. Zoals de naam mogelijk al doet vermoeden, bestaat dit gerecht uit vijf hoofdingrediënten: bruine bonen, wortel, appel, ui en aardappel. Het is dus een behoorlijk stevige maaltijd.

Dit gerecht wordt vaak gegeten met rookworst en spek, maar ik hou hem in dit geval vegetarisch en laat dit dus achterwege. Ik vind het gerecht zo al stevig genoeg. Qua smaak voegt rookworst en spek natuurlijk wel echt wat toe. Wanneer je dit weg laat kan het geheel wat flauw zijn. Breng daarom goed op smaak met peper en zout.

Wist je trouwens dat er ook een gerecht bestaat dat zevenschaft heet. Dit is een net wat uitgebreidere variant op deze vijfschaft.