Deze Oosterse kipgehaktballetjes smaken heerlijk bij de noedels met soja- en chilisaus, waar ik het recept eerder deze maand van plaatste.
Deze gehaktballetjes zijn overigens ook heerlijk als borrelhapje, net als deze Indonesische gehaktballetjes. Wist je trouwens dat je deze ook prima met kipgehakt kunt maken?!

Ik heb gekozen voor kipgehakt, omdat ik dat zelf lekkerder vind dan runder- of varkensgehakt. Ben je echter niet zo'n liefhebber van kip dan kun je dat natuurlijk ook prima gebruiken. De smaak van kip is wat milder, waardoor de Oosterse smaken extra goed naar voren komen. En dat kunnen deze gehaktballetjes echt prima hebben.

Deze kipsalon is een gezondere versie op de kapsalon. Je kent het vast wel: friet, shoarma, héél veel kaas en knoflooksaus en wat salade. De kapsalon is berucht vanwege het aantal calorieën dat in één portie zit. Daarom bij deze een veel gezondere variant, zodat je toch kunt genieten van de smaken maar je minder schuldig hoeft te voelen naderhand.

De knoflooksaus kun je het beste van te voren maken, zodat de smaken goed in kunnen trekken en je een volle knoflooksmaak krijgt. Je kunt hem zelfs al twee dagen van te voren maken.

De shoarma-specerijenmix is voldoende voor 750 gram kipfilet. Je kunt er dus bijna 8 porties mee maken. Omdat het mengsel alleen gedroogde specerijen en kruiden bevat, kun je wat overblijft eenvoudig bewaren in een potje en bewaren tot de volgende keer. Het is bijna niet te doen een kleine hoeveelheid in de juiste verhouding te maken, vandaar dat ik de hoeveelheid voor 750 gram in het recept vermeld heb.

Deze kipschotel met spekjes is echt heel eenvoudig te maken. Eenmaal in de pan laat je het lekker rustig pruttelen en heb je er weinig omkijken naar.

Als groenten heb ik ui, champignons, winterwortel en doperwten gebruikt, maar mocht je nog wat restjes in de koelkast hebben liggen dan is dit de perfecte gelegenheid om ze op te maken. Wat paprika of tomaat zou hier bijvoorbeeld ook prima in verwerkt kunnen worden. Of wat dacht je van sperziebonen?

Ik serveerde de schotel met lekker smeuïge aardappelpuree, maar rijst zou er ook zeker heel goed bij passen.

Deze hete kip staat in no time op tafel. Erg lekker om te serveren met wat witte rijst en schijfjes komkommer. De frisse komkommer is een goede tegenhanger voor de pittigheid van de kip.

Ik heb 2 theelepels sambal gebruikt toen ik het gerecht maakte. Nu ben ik een liefhebber van pittig eten, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Wil je het iets milder gebruik dan maar 1 theelepel sambal of laat het zelfs helemaal weg. Ook dan heb je een smakelijk kipgerecht!

Soms heb je van die dagen dat de maaltijd vooral niet te ingewikkeld moet zijn. Deze wokschotel is daar een perfect voorbeeld van. Als je nog wat gekookte aardappels over hebt van gisteren, dan kun je ze hierin heel eenvoudig verwerken. Zonde om weg te gooien!

Verse spinazie kun je gewassen en ongewassen kopen. Heb je gewassen spinazie dan adviseer ik deze toch nog even goed om te spoelen, want de ervaring leert dat er ook dan toch nog regelmatig wat zand in achter is gebleven.