Deze pittige bami met champignons, prei, rode ui en kip staat lekker snel op tafel. Ik hou van pittig, dus er gaat redelijk wat sambal in. Mocht je het nou iets milder willen, dan doe je er natuurlijk gewoon minder sambal in. Dan is hij nog steeds lekker! Je kunt sowieso beter eerst wat minder sambal toevoegen en na het proeven nog wat meer toevoegen. Het is namelijk lastiger om van te pittig naar wat minder pittig te gaan dan andersom.
Mocht je hem toch iets te pittig gemaakt hebben dan kun je voorzichtig wat citroensap en/of wat (palm)suiker toevoegen om de bami wat milder te maken. Dit heeft natuurlijk wel invloed op smaak. Ook kun je er atjar of kroepoek bij serveren en wist je dat melk drinken ook zorgt voor verkoeling! Hopelijk is het niet nodig, maar just in case...
Voor dit gerecht maak ik gebruik van mijn recept voor hete kip. Ik maak extra veel marinade, zodat het restant door de bami kan om deze lekker op smaak te brengen. Ook gaan er lekker veel groenten in om er een voedzame maaltijd van te maken. Eigenlijk heel simpel dus, maar wel heel erg smakelijk en daar gaat het om.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
200 gram mienestjes
2 kipfilets
400 gram kastanjechampignons
1 prei
1 rode ui
6 eetlepels ketjap
2 theelepels sambal
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
2 eetlepels olie
Keukenbenodigdheden:
kookpan
wok
mengkom/schaal
En zo maak je het:
- Kook de mienestjes volgens de gebruiksaanwijzing gaar
- Snijd de kipfilet in blokjes en doe deze in een kom of schaal
- Doe de ketjap, sambal, gemberpoeder en knoflookpoeder erbij en schep goed om
- Laat marineren tot gebruik
- Snijd de kastanjechampignons in partjes, de prei in halve ringen en de rode ui in grove snippers
- Verhit een eetlepel olie in de wok tot deze goed warm is en bak de champignons op hoog vuur totdat ze geslonken zijn
- Als er veel vocht vrijgekomen is, kun je dit het beste even afgieten
- Voeg daarna prei en rode ui toe en bak dit nog een aantal minuten mee
- Haal de groenten vervolgens uit de wok en houdt ze even apart
- Verhit nogmaals een eetlepel olie in de wok en bak hier de kipfilet in aan (schep de kip voorzichtig uit de schaal waarbij zoveel mogelijk van de marinade in de schaal achterblijft)
- Bak de kip in ongeveer 10 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van je blokjes, snijd een blokje door midden om te controleren of deze al gaar is)
- Voeg daarna de groenten toe en schep het geheel om
- Daarna voeg je de mie toe en de resterende marinade
- Schep alles nogmaals goed om en verhit nog even goed zodat alles warm is
- Verdeel de bami over twee borden
- Eet smakelijk!