Sinds een maand of twee heb ik een slowcooker en ik ben er echt zo ontzettend blij mee. Ik heb hem gekocht, omdat we onze keuken aan het verbouwen zijn en ik sinds dit weekend een paar weken zonder keuken zal moeten doorkomen. Een slowcooker leek me ideaal aangezien deze op stroom werkt.

Ik heb hem inmiddels een paar keer uitgeprobeerd en ik kan me geen leven zonder meer voorstellen :-) Voorheen maakte ik stoofgerechten in mijn gietijzeren braadpan, maar tegenwoordig doe ik dit ook vaak in de slowcooker. Het voordeel is namelijk dat je er geen omkijken naar hebt, terwijl ik in mijn gietijzeren pan op het vuur toch regelmatig even moet roeren om aanbakken te voorkomen zelfs als hij op het allerkleinste vuurtje stond.

Deze pittige bami met champignons, prei, rode ui en kip staat lekker snel op tafel. Ik hou van pittig, dus er gaat redelijk wat sambal in. Mocht je het nou iets milder willen, dan doe je er natuurlijk gewoon minder sambal in. Dan is hij nog steeds lekker! Je kunt sowieso beter eerst wat minder sambal toevoegen en na het proeven nog wat meer toevoegen. Het is namelijk lastiger om van te pittig naar wat minder pittig te gaan dan andersom.

Mocht je hem toch iets te pittig gemaakt hebben dan kun je voorzichtig wat citroensap en/of wat (palm)suiker toevoegen om de bami wat milder te maken. Dit heeft natuurlijk wel invloed op smaak. Ook kun je er atjar of kroepoek bij serveren en wist je dat melk drinken ook zorgt voor verkoeling! Hopelijk is het niet nodig, maar just in case...

Het recept voor kipcurry met sperziebonen stond als één van de eerste recepten op mijn blog. Inmiddels vind ik het echter tijd voor een update, omdat ik het recept wat er op stond inmiddels niet meer goed genoeg vind. Al doende leert men, en dat geldt ook zeker in de keuken. Daarom deel ik bij deze het verbeterde recept van deze kipcurry.

In het oude recept gebruikte ik kant-en-klare currypasta en dat doe ik nu weer. Ik gebruik het liefst altijd hetzelfde merk, omdat er echt heel veel verschil in smaak kan zitten. Wanneer je dan dezelfde hoeveelheid currypasta gebruikt, smaakt het hele gerecht toch ineens anders. Ik gebruik de Massaman currypasta van het merk Cock Brand.

Ik kook regelmatig warme maaltijden voor anderen. Kip kerrie is daar een voorbeeld van. Ik gebruikte altijd een recept dat ik op internet vond, maar eigenlijk was ik er niet helemaal tevreden over. Daarom besloot ik mijn eigen versie te maken van kip kerrie, lekker met ananas voor een zoete toon in het gerecht. Dat kan hij wat mij betreft heel goed hebben. Lekker om te serveren met bijvoorbeeld rijst en doperwtjes.

Wist je trouwens dat kerriepoeder een kruidenmengsel is. Er bestaan echt talloze varianten van. Het kerriepoeder van het ene merk is dus vaak totaal niet vergelijkbaar met die van een ander merk. En welke jij lekker vindt, dat is toch echt een kwestie van uitproberen.
Ik ben in dit recept uitgegaan van een mild kerriepoeder. Je hebt bijvoorbeeld ook kerrie massala, maar dat geeft echt een compleet andere smaak dan de kerrie zoals we die in Nederland kennen. Hij is vaak ook redelijk pittig. Daar heb ik me nog weleens in vergist bij het maken van een kerriesoepje hahaha.

Deze plaattaart met gerookte kip en balsamico champignons heb je binnen 20 minuten in de oven staan. Ik rook bij voorkeur mijn kip zelf, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon zo in de winkel kopen als je geen rookoventje hebt. Die kan ik je overigens wel echt van harte aanbevelen als je graag in de keuken staat. Niets zo lekker als zelf je kip of vis roken!

De pijnboompitten uit het recept kun je ook zonder roosteren op de plaattaart doen, maar door het roosteren komt er extra veel smaak vrij. Roosteren doe je in een droge koekenpan. Zorg er wel voor dat je de pijnboompitten in beweging houdt en verlies ze niet uit het oog. Voor je het weet zijn ze namelijk aangebrand.