Het recept voor kipcurry met sperziebonen stond als één van de eerste recepten op mijn blog. Inmiddels vind ik het echter tijd voor een update, omdat ik het recept wat er op stond inmiddels niet meer goed genoeg vind. Al doende leert men, en dat geldt ook zeker in de keuken. Daarom deel ik bij deze het verbeterde recept van deze kipcurry.

In het oude recept gebruikte ik kant-en-klare currypasta en dat doe ik nu weer. Ik gebruik het liefst altijd hetzelfde merk, omdat er echt heel veel verschil in smaak kan zitten. Wanneer je dan dezelfde hoeveelheid currypasta gebruikt, smaakt het hele gerecht toch ineens anders. Ik gebruik de Massaman currypasta van het merk Cock Brand.

Ik kook regelmatig warme maaltijden voor anderen. Kip kerrie is daar een voorbeeld van. Ik gebruikte altijd een recept dat ik op internet vond, maar eigenlijk was ik er niet helemaal tevreden over. Daarom besloot ik mijn eigen versie te maken van kip kerrie, lekker met ananas voor een zoete toon in het gerecht. Dat kan hij wat mij betreft heel goed hebben. Lekker om te serveren met bijvoorbeeld rijst en doperwtjes.

Wist je trouwens dat kerriepoeder een kruidenmengsel is. Er bestaan echt talloze varianten van. Het kerriepoeder van het ene merk is dus vaak totaal niet vergelijkbaar met die van een ander merk. En welke jij lekker vindt, dat is toch echt een kwestie van uitproberen.
Ik ben in dit recept uitgegaan van een mild kerriepoeder. Je hebt bijvoorbeeld ook kerrie massala, maar dat geeft echt een compleet andere smaak dan de kerrie zoals we die in Nederland kennen. Hij is vaak ook redelijk pittig. Daar heb ik me nog weleens in vergist bij het maken van een kerriesoepje hahaha.

Deze plaattaart met gerookte kip en balsamico champignons heb je binnen 20 minuten in de oven staan. Ik rook bij voorkeur mijn kip zelf, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon zo in de winkel kopen als je geen rookoventje hebt. Die kan ik je overigens wel echt van harte aanbevelen als je graag in de keuken staat. Niets zo lekker als zelf je kip of vis roken!

De pijnboompitten uit het recept kun je ook zonder roosteren op de plaattaart doen, maar door het roosteren komt er extra veel smaak vrij. Roosteren doe je in een droge koekenpan. Zorg er wel voor dat je de pijnboompitten in beweging houdt en verlies ze niet uit het oog. Voor je het weet zijn ze namelijk aangebrand.

Deze Oosterse kipgehaktballetjes smaken heerlijk bij de noedels met soja- en chilisaus, waar ik het recept eerder deze maand van plaatste.
Deze gehaktballetjes zijn overigens ook heerlijk als borrelhapje, net als deze Indonesische gehaktballetjes. Wist je trouwens dat je deze ook prima met kipgehakt kunt maken?!

Ik heb gekozen voor kipgehakt, omdat ik dat zelf lekkerder vind dan runder- of varkensgehakt. Ben je echter niet zo'n liefhebber van kip dan kun je dat natuurlijk ook prima gebruiken. De smaak van kip is wat milder, waardoor de Oosterse smaken extra goed naar voren komen. En dat kunnen deze gehaktballetjes echt prima hebben.

Deze kipsalon is een gezondere versie op de kapsalon. Je kent het vast wel: friet, shoarma, héél veel kaas en knoflooksaus en wat salade. De kapsalon is berucht vanwege het aantal calorieën dat in één portie zit. Daarom bij deze een veel gezondere variant, zodat je toch kunt genieten van de smaken maar je minder schuldig hoeft te voelen naderhand.

De knoflooksaus kun je het beste van te voren maken, zodat de smaken goed in kunnen trekken en je een volle knoflooksmaak krijgt. Je kunt hem zelfs al twee dagen van te voren maken.

De shoarma-specerijenmix is voldoende voor 750 gram kipfilet. Je kunt er dus bijna 8 porties mee maken. Omdat het mengsel alleen gedroogde specerijen en kruiden bevat, kun je wat overblijft eenvoudig bewaren in een potje en bewaren tot de volgende keer. Het is bijna niet te doen een kleine hoeveelheid in de juiste verhouding te maken, vandaar dat ik de hoeveelheid voor 750 gram in het recept vermeld heb.