Aardappelgratin, oftewel gratin dauphinois, wordt traditioneel gemaakt van aardappelen overgoten met room en afgebakken in de oven. In Nederlandse versies wordt er vaak ei aan toegevoegd, zodat de room bindt en dus minder vloeibaar is na het bakken.
Ik heb gekozen voor de traditionele versie, maar mocht je er ei in willen verwerken gebruik voor dit recept dan 1 ei en meng dat met de slagroom.

Gratin dauphinois is een bijgerecht, maar ik heb deze omgetoverd tot volledige maaltijd door er zalm, spinazie, tomaat en mozzarella aan toe te voegen. Het is dus een complete ovenschotel geworden.

Alleen het snijden kost je even wat tijd (hoewel dat ook reuze meevalt als je een mandoline gebruikt) en verder hoef je alleen maar geduldig te wachten tot hij klaar is!

Stamppotten vind ik eigenlijk in alle jaargetijden erg lekker. In de winter vind ik het heerlijk om stevige stamppotten te maken, terwijl ik het in de zomer juist liever wat luchtiger hou. Deze stamppot zit er een beetje tussenin. De spitskool zorgt er voor dat de stamppot goed vult, maar de zalm heeft er een wat frissere draai aan.

Hou je niet zo van de smaak van spitskool, dan kun je spitskool ook meekoken met de aardappels. Dat is ook een prima manier om kinderen spitskool te laten eten. De smaak wordt zo een stuk milder. Ook heel erg lekker om met vissticks te serveren in plaats van zalm.

Het is alweer een flinke tijd geleden dat we een tajine kochten en eigenlijk komt hij niet zo vaak uit de kast als de bedoeling was. Waarom? Geen idee eigenlijk! Want ik vind gerechten uit de tajine echt heerlijk.

Meestal maken we een gerecht met kip in de tajine, maar deze schotel met vis is ook super lekker!

Heb je geen tajine? Niet getreurd! Dit gerecht is ook te bereiden in een hapjespan, zolang er maar een deksel op zit!

Afgelopen weekend ging ik naar de markt en besloot ik daar vis te kopen. Ik had mijn oog laten vallen op heerlijke zeetong. Wat mij betreft hoef je voor een mooi stukje vis op je bord helemaal niet zoveel uit de kast te halen.

Ik besloot er daarom zeetong à la meunière van te maken. Dat klinkt misschien wel spannender dan het is, want eigenlijk houdt dat alleen maar in dat de vis bedekt wordt met bloem, in boter gebakken wordt en met citroen en peterselie geserveerd. Niet spannend, maar wel héél lekker.

Zin in pizza maar geen zin om eerst nog aan de slag te moeten met deeg? Maak dan eens een tortillapizza. Tortilla's kun je prima gebruiken als bodem. Ze zijn natuurlijk wel heel dun, dus even oppassen als je hem van de bakplaat haalt!

Wij hebben een rookoventje dus ik rook mijn zalm zelf, maar je kunt natuurlijk ook gerookte zalm bij de visboer of in de supermarkt halen. In de beschrijving ga ik voor het gemak uit van kant en klaar gerookte zalm. De rucola doe je er pas op als de pizza uit de oven is en geeft net even dat extraatje!

Je kunt natuurlijk alles er op doen wat je lekker vindt. Ik heb gekozen voor gerookte zalm, courgette en champignons.