Ik weet niet meer precies wanneer mijn liefde voor garnalen begonnen is. Ik denk een jaar of twaalf geleden. Tot die tijd vond ik het maar enge beestjes met die sprietige pootjes. Ik kende ze eigenlijk ook alleen uit restaurants, waar ze ze toch vaak serveren met kop en pootjes en je ze zelf nog moet pellen. Dat was geen beste eerste kennismaking.

Inmiddels ga ik juist op zoek naar garnalen op de menukaart, want ik vind ze echt heerlijk. Thuis gebruik ik regelmatig gepelde garnalen. Dat scheelt een heleboel tijd en meestal bereid ik ze ook zo dat gepeld handiger is. Dat is ook in dit gerecht zo, want het is totaal niet praktisch om de kop en pootjes nog te moeten verwijderen als ze helemaal onder de saus en kaas zitten. Dat geeft zo'n rotzooi. Mijn voorkeur gaat wel altijd uit naar rauwe garnalen, omdat ze al snel te ver doorslaan als je voorgegaarde garnalen gebruikt.

Je kunt deze garnalen in de hapjespan opdienen, maar serveer je ze liever zoals ik gedaan heb in kleinere schaaltjes dan is het handig de bereiding iets aan te passen. Na het bereiden van de tomatensaus heb ik alleen de feta er over verkruimeld. Vervolgens heb ik dit voorzichtig overgeschept in kleinere schaaltjes. De garnalen heb ik los nog even opgewarmd en toen voorzichtig bovenop gelegd.

Persoonlijk vind ik peper en zout niet nodig bij dit gerecht, maar proef vooral zelf eerst voor je het opdient. Misschien vind jij het juist wel lekkerder met wat peper en zout.

Aantal porties: 2

Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
300 gram garnalen (rauw, gepeld)
100 gram feta
5 eetlepels ouzo
1 blik tomatenblokjes (400 ml)
1 ui
2 teentje knoflook
2 eetlepels olie
handvol verse peterselie

Keukenbenodigdheden:
hapjespan met deksel

En zo maak je het:

  • Snipper de ui
  • Verwarm één eetlepel olie in de hapjes pan en fruit de knoflook hier in aan
  • Voeg de garnalen toe en bak deze tot ze roze gekleurd zijn
  • Haal de garnalen uit de pan en zet deze even apart
  • Verwarm nogmaals één eetlepel olie in dezelfde pan en fruit hier de gesnipperde ui in aan
  • Voeg de ouzo toe en het blik tomatenstukjes en breng dit aan de kook
  • Laat het geheel ongeveer 15 minuten op zacht vuur inkoken
  • Verkruimel de feta boven de pan en leg de garnalen er boven op
  • Laat met deksel op de pan in enkele minuten warm worden
  • Bestrooi tenslotte met verse peterselie
  • Eet smakelijk!