Hete bliksem daar heeft bijna iedereen weleens van gehoord. Maar heb je het ook al eens zelf gemaakt? Deze friszoete stamppot is een heerlijke afwisseling op de stevigere winterstamppotten.

Traditioneel wordt hij geserveerd met spek, maar persoonlijk eet ik hem liever zonder spek. Omdat ik voor de traditionele versie gegaan ben, is in dit recept wel spek verwerkt en daarom vind je het recept terug in de categorie Hoofdgerechten - vlees. Maar ben je net als ik niet zo'n fan van spek, dan laat je dat er gewoon uit. Het voordeel is dat de spek apart gebakken wordt, dus je hoeft verder niet veel aan te passen aan het recept.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke zoete en zure appels gebruikt, zolang je ze maar wel beiden gebruikt in de juiste verhouding (evenveel zoete als zure appels). Ik gebruikte Granny Smith als zure appel en Golden Delicious als zoete appel. Golden Delicious is niet heel zoet. Wil je een echt zoete appel dan kun je ook Jonagold, Royal Gala of Pink Lady gebruiken.

Het vijfde en laatste recept in de serie 'Uit in eigen land: Gelderland' is bruine bonen met zoete appeltjes. Dit gerecht werd vroeger op de boerderij regelmatig gegeten. De appels werden gedroogd en zo konden ze ook in de winter gebruikt worden voor in dit gerecht. Ik heb in dit recept echter voor verse appels gekozen.

Ik moet toegeven: bruine bonen, appels, spek en stroop, dat klonk in mijn oren niet direct als een geweldige combinatie. Maar ik moet zeggen: het past verrassend goed bij elkaar!

Omdat er spek in dit gerecht gaat hoef je geen extra zout meer toe te voegen. Spek is van zichzelf namelijk al erg zout.

In het kader van 'Uit in eigen land' dook ik in de streekgerechten van de provincie Gelderland. Zo kwam ik ook de Gelderse stimpstamp tegen. Eerlijk is eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord. Het gerecht zelf ken ik echter wel, maar wij noemden dat thuis altijd stamppot rauwe andijvie.

Het is een super eenvoudig recept en het staat binnen een half uurtje op tafel. Ideaal dus wanneer je niet al te ingewikkeld wil doen en niet heel veel tijd hebt, maar toch een lekker verse maaltijd op tafel wil zetten. Er wordt gezegd dat deze stamppot zowel in de winter als in de zomer veel gegeten wordt in Gelderland, maar persoonlijk vind ik dit echt een winterse stamppot. Helemaal ideaal voor de tijd van het jaar dus!

Lust je geen spekblokjes, doe er dan kleine blokjes oude kaas door. Verrassend lekker.

Deze Indonesische gehaktballetjes zijn heerlijk in combinatie met rijst en pittige sperzieboontjes, een kruidig groentegerecht of een lekker frisse salade.

Ook als borrelhapje is dit een aanrader. In dat geval zou ik de balletjes wat kleiner maken, dan in het recept beschreven staat.
Of wat dacht je van een lekker gehaktballetje op brood? Keuze genoeg zou ik zeggen.

Ze lenen zich ook prima om na bereiding in te vriezen. Altijd handig om achter de hand te hebben, wanneer je een keer weinig tijd hebt om te koken.

In de originele stroganoff zit geen tomaat, maar in Nederland gebruiken we dat eigenlijk vrijwel altijd in een stroganoff. Waarom? Geen idee, maar lekker is het wel. Dus ook in mijn stroganoff zit tomaat.
Vaak wordt er gebruik gemaakt van wodka of cognac, maar ik maakte mijn stroganoff met worchestersaus. Let op met doseren, want het kan snel overheersen!

Ik maakte er runderreepjes en gebakken aardappeltjes bij. Eenvoudig, maar wel heel lekker. En het past wat mij betreft ook heel goed bij dit gure herstweer.