In de originele stroganoff zit geen tomaat, maar in Nederland gebruiken we dat eigenlijk vrijwel altijd in een stroganoff. Waarom? Geen idee, maar lekker is het wel. Dus ook in mijn stroganoff zit tomaat.
Vaak wordt er gebruik gemaakt van wodka of cognac, maar ik maakte mijn stroganoff met worchestersaus. Let op met doseren, want het kan snel overheersen!

Ik maakte er runderreepjes en gebakken aardappeltjes bij. Eenvoudig, maar wel heel lekker. En het past wat mij betreft ook heel goed bij dit gure herstweer.

Eerlijk is eerlijk, van een biefstuk op mijn bord word ik absoluut niet blij. Maar van deze biefreepjes in een saus van honing, soja en oestersaus word ik wèl blij. De knapperige peultjes passen er perfect bij en de sesamzaadjes geven er ook nog net wat extra bite aan.

Laat het vlees tijdens het marineren uit de koelkast. Zo kan het vlees alvast op kamertemperatuur komen, wat er voor zorgt dat je heerlijk malse reepjes op je bord krijgt. Erg lekker met rijst, maar het combineert ook super met noedels of wat kroepoek.

Belofte maakt schuld! In augustus liet ik jullie ingrediënten opnoemen om een recept mee te maken en het lot bepaalde dat ik zoete aardappel, champignons en gember zou gaan combineren. Op zich niet echt een heel lastige combinatie, maar het heeft toch even wat tijd gekost voordat ik tevreden was!

En dit is het dus geworden: spiesjes met zoete aardappel, champignons gevuld met ricotta met gember, omwikkelt met ontbijtspek. Ik zeg bon appetit!

De beenham met honing, mosterd en/of sinaasappel kennen we inmiddels wel. Daarom besloot ik er eens een andere draai aan te geven. Ik hou zelf enorm van de Oosterse keuken, dus dat het een beenham teriyaki werd is niet zo gek. Je kunt er natuurlijk een kant-en-klare teriyaki saus voor kopen, maar je hebt hem in een handomdraai zelf gemaakt. Voordeel van zelf maken is dat je hem naar je eigen smaak kunt aanpassen. Want smaak is en blijft heel persoonlijk.

Hoe lang de beenham in de oven moet is afhankelijk van de grootte. Reken per 100 gram ongeveer 10 minuten.

Dat je voor een heerlijke maaltijd niet altijd veel ingrediënten nodig hebt, bewijst dit recept wel. Voor de marinade heb je maar vier ingrediënten nodig: ketjap, chilisaus, knoflook en peper. Bovendien staat het ook nog eens in een kwartiertje op tafel!

Ik raad aan de biefstukpuntjes minimaal een uur te laten marineren, maar liever twee uur of langer. Dan zijn alle smaken er goed ingetrokken en is het nog meer genieten. Je kunt de biefstuk aan de spiesjes bakken of eerst bakken en daarna aan de spiesjes rijgen als ze anders niet in de pan passen.