In de originele pastitsio wordt geen macaroni gebruikt, maar omdat ik deze nog had liggen heb ik er voor gekozen deze te gebruiken. Je kunt er ook penne voor gebruiken, maar in Griekenland gebruiken ze er een wat dikkere buispasta voor. Die zul je hier niet zo snel tegenkomen in de supermarkt, dus vandaar deze wat meer toegankelijke variant.

Het is best wel een machtig gerecht door de bechamelsaus, dus ik heb er voor gekozen om er een Griekse boerensalade bij te serveren. Ik had geen olijven meer op voorraad, dus deze keer een versie zonder olijven. Ik had namelijk niet echt heel veel zin om door de kou te moeten voor wat olijven. En het was ook zonder olijven erg lekker.

Pastitsio wordt weleens vergeleken met lasagne, omdat deze ook in laagjes wordt opgebouwd. Maar dat is dan eigenlijk ook meteen wel de enige overeenkomst. De kenmerkende specerijen in pastitsio zijn kaneel en nootmuskaat, die vind je natuurlijk niet terug in de Italiaanse lasagne. Ik vind eerder wel een beetje iets weg hebben van moussaka, zonder aubergine en aardappelpuree. Daar gebruik je namelijk ook kaneel en nootmuskaat in en het bestaat ook uit laagjes.

Het gerecht is overigens de volgende dag prima nog een keer op te warmen in de oven. Ik heb ook een portie ingevroren om te kijken hoe dat lukt, maar die zit nog in de vriezer dus daar kan ik je nog geen uitsluitsel over geven.


Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten + 30 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
Voor de pasta:
250 gram macaroni
125 ml melk
25 gram geraspte kaas
1 ei

Voor het gehakt met tomatensaus:
250 gram rundergehakt
400 ml passata
1 ui
50 ml witte wijn
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel zout
1 theelepel vier seizoenen peper

Voor de bechamelsaus:
50 gram roomboter
50 gram bloem
500 ml melk
1 ei
125 gram geraspte kaas
1/4 e tot 1/2e theelepel nootmuskaat

Extra:
boter om de ovenschaal in te vetten
2 eetlepels paneermeel
2 x 25 gram geraspte kaas

Keukenbenodigdheden:
kookpan
hapjespan
steelpan
garde
ovenschaal

En zo maak je het:

  • We beginnen met het maken van het gehakt in tomatensaus:
  • Snipper de ui
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan en fruit de ui hier in aan
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul
  • Doe de wijn erbij en breng aan de kook
  • Voeg vervolgens passata, kaneelpoeder, zout en peper toe en breng wederom aan de kook
  • Laat het geheel op zacht vuur gedurende 20-30 minuten langzaam koken tot het meeste vocht ingekookt is
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Kook intussen de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing, maar laat 2 minuten korter koken dan aangegeven (hij gaart nog verder in de oven)
  • Giet de macaroni af, voeg de melk (125 ml) en het ei toe en meng goed met elkaar
  • Vermeng daarna de kaas (25 gram) er door
  • Vet de ovenschaal in met boter en bestrooi met het paneermeel
  • Schep ongeveer de helft van de macaroni in de ovenschaal
  • Verdeel de macaroni gelijkmatig en bestrooi met 25 gram kaas
  • Schep het gehakt met tomatensaus op de macaroni en verdeel dit ook weer gelijkmatig over de ovenschaal
  • Bestrooi wederom met 25 gram geraspte kaas
  • Verdeel de overige helft van de macaroni over het gehakt en zet de ovenschaal even apart om de bechamelsaus te gaan maken
  • Verhit de roomboter in de steelpan en voeg de bloem toe zodra de boter volledig gesmolten is
  • Roer met een garde tot een gladde pap en laat twee tot drie minuutjes bakken in de steelpan om de bloem te garen (blijf wel roeren)
  • Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe onder voortdurend roeren. Je voegt steeds weer wat meer melk toe als alles volledig is opgenomen door de boter/bloem
  • Wanneer je alle melk hebt toegevoegd breng je de saus aan de kook
  • Zodra deze kookt haal je de pan van het vuur en roer je het ei, de geraspte kaas en nootmuskaat er door tot een egale massa
  • Schenk de bechamelsaus over de macaroni en bestrooi nogmaals met wat kaas
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is
  • Eet smakelijk!