Afgelopen week heb ik weer een heerlijk stoofpotje gemaakt: Vlaamse stoof. Het kenmerkende aan Vlaamse stoof is dat deze bereid wordt met (trappisten)bier en mosterd. Meestal wordt er een dubbel voor gebruikt, maar ik heb deze keer een tripel genomen, omdat ze de Westmalle dubbel waar ik op zoek naar was, niet hadden in de winkel waar ik toen mijn boodschappen deed. De tripel van Westmalle hadden ze wel dus op goed geluk heb ik deze meegebracht. En dat is zeker niet verkeerd bevallen moet ik zeggen.

Wanneer ik stoofvlees maak, maak ik altijd extra veel. Of we eten er twee dagen van (de tweede dag is ie eigenlijk nog lekkerder), of ik vries wat in zodat we altijd wat achter de hand hebben, of ik maak er anderen blij mee. Ik denk altijd maar zo, als ik dan toch die pan 6 uur op het vuur moet hebben staan, dan kan ik net zo goed meteen een heleboel maken.

De laatste tijd heb ik al enkele recepten van typisch Griekse gerechten geplaatst. Deze Griekse stoofschotel, oftewel stifado, mag in dat rijtje echt zeker niet ontbreken. In Griekenland schijnt dit gerecht vaak met konijn gemaakt te worden, maar ik maak het altijd met rundvlees.

Het is super lekker om te combineren met tomatenrijst en een Griekse salade. En je kunt er ook heel goed extra veel van maken om in porties in te vriezen. Zo sta je maar één keer lang in de keuken, maar kun je er wel vaker van genieten. En eigenlijk hoef je ook niet eens echt lang in de keuken te staan, want je hoeft er heus niet constant bij te blijven staan...

Ik gebruik runderriblappen maar je kunt voor dit gerecht ook sukadelappen gebruiken. Die hebben vaak wel iets meer tijd nodig dan runderriblappen, maar met ook met sukadelappen kom je een heel eind met zes uur stoven.

Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van rundvlees, uien en azijn. Vaak wordt het geserveerd in combinatie met rode kool en aardappelpuree of met hutspot. De azijn is een essentieel onderdeel van dit gerecht, want het zuur zorgt er voor dat het vlees mooi zacht wordt.

De laatste tijd maak ik naast hachee ook regelmatig andere stoofpotjes. Dat is iets wat ik voorheen eigenlijk nooit deed. In het verleden heb ik het weleens geprobeerd, maar ik kreeg het vlees toen niet zacht genoeg. Waarschijnlijk heb ik gewoon te weinig geduld gehad. Ik trek nu altijd minimaal 6 uur uit voor de bereiding en dan komt het eigenlijk altijd wel goed.

Dit recept voor boeskool, oftewel witte kool, komt uit Oldenzaal. Oldenzaal wordt dan ook wel boeskoolstad genoemd.

In dit recept heb ik er voor gekozen om de boeskool en aardappelen los van elkaar te serveren, maar je kunt er natuurlijk ook heel goed een stamppot van maken. In dat geval meng je de kool en aardappelen voor opdienen met elkaar en maak je er met een stamper een grove stamppot van. De uitgebakken plakjes spek serveer je er los bij.

Je kunt eventueel ook spekreepjes gebruiken. Deze kun je in de stamppot mee stampen. Wanneer je geen stamppot maakt maar de kool los serveert,  meng je deze door de kool voor het opdienen.

Urker dikkoek is een ontzettend oud gerecht dat werd gegeten als warme maaltijd. Bakkerij Brouwer is de enige bakkerij die nog de traditionele Urker dikkoek maakt. De klanten komen met een eigen pannetje naar de bakkerij om hun dikkoek op te halen. Hoe leuk is dat!

Het recept is volgens mij een aardig goed bewaard geheim. Je vindt her en der wel wat recepten op internet, maar daar zitten veel verschillen in. Er zullen ongetwijfeld ook wel heel veel variaties op zijn.

Ik kan dan ook niet met zekerheid zeggen dat dit recept de traditionele dikkoek benaderd. Die heb ik, moet ik eerlijkheidshalve bekennen, nooit geproefd. Desondanks was ik niet ontevreden over het resultaat en is de dikkoek hier vlot op gegaan.

Overigens wordt de traditionele dikkoek in een pan gemaakt. Ik heb mijn dikkoek in de oven bereid. Dat vond ik toch net even wat praktischer.

Aantal porties: 12 stukken
Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
350 ml melk
25 gram roomboter
50 gram rozijnen
50 gram krenten
250 gram plakken ontbijtspek
1 ml citroenaroma
zout

saus:
250 ml melk + een klein scheutje
15 gram custardpoeder
2 eetlepels stroop

Keukenbenodigdheden:
tulbandvorm of andere vorm
mengkom
handmixer met deeghaken
koekenpan
steelpan

En zo maak je het:

 • Verwarm de oven voor op 160 graden
 • Laat de krenten en rozijnen in warm water wellen gedurende ongeveer 10 minuten
 • Bak de plakken spek uit in de koekenpan en houdt apart
 • Doe de eieren en melk in een kom en meng met elkaar
 • Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe terwijl je het deeg met de handmixer kneedt
 • Voeg roomboter, citroenaroma en een snufje zout toe en kneedt tot een egaal deeg
 • Laat de krenten en rozijnen uitlekken en schep deze door het deeg
 • Vet de tulbandvorm in met wat boter
 • Bekleed de bodem met enkele plakken spek en schep daarop wat van het deeg
 • Leg daar vervolgens weer een laag spek op en schep weer wat deeg er op
 • Maak tenslotte nog een derde laag van spek en deeg
 • Zet de dikkoek in het midden van de oven en laat in ongeveer 60 minuten gaar worden
 • De dikkoek is gaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en er geen deeg aan de prikker blijft hangen
 • Maak vervolgens de saus:
 • Verwarm 250 ml melk in een steelpan (niet koken)
 • Meng de custardpoeder met een scheutje melk in een kommetje en klop dit net zolang tot je geen klontjes meer hebt
 • Voeg dit custard-melk mengsel toe aan de warme melk en roer dit goed door
 • Breng vervolgens al roerende aan de kook en laat gedurende drie minuten op zacht vuur koken (blijven roeren)
 • Doe er twee eetlepels stroop bij en roer nog even goed door
 • Snijd de dikkoek in plakken en serveer met de saus
 • Eet smakelijk!