Ik gaf deze antipasti spiesjes een twist door gerookte mozzarella te gebruiken. Nu denk je misschien mozzarella roken, hoe doe je dat dan? Nou eerlijk gezegd eigenlijk niet, maar je kunt ze eenvoudigweg een rookaroma geven door aan het bakje waar de mozzarella bolletjes in zitten 2 theelepels vloeibaar rookaroma toe te voegen (aan het vocht waar de bolletjes in zitten). Laat het bij voorkeur enkele uren marineren.

Zo simpel, maar echt een aanrader! Rookaroma is onder andere verkrijgbaar bij Van Beekum Specerijen. Ik kreeg van hen een fles vloeibaar rookaroma toegestuurd om uit te proberen en ik ben er nog steeds erg blij mee. Maar ook wanneer je de mozzarella niet 'rookt' zijn deze spiesjes niet te versmaden.

Bruschetta en tomaat is geen verrassende combinatie, maar wat mij betreft mag deze echt niet ontbreken op mijn blog. Want deze combinatie wordt niet voor niets al jááááren gebruikt.

Vooral in de zomer vind ik ze echt heerlijk, zeker met tomaatjes uit eigen tuin. Ik gebruik het vaak als bijgerecht bij pasta of de barbecue, maar eigenlijk is bruschetta van oorsprong een voorgerecht. Daarom heb ik hem toch bij voorgerechten geplaatst. Als voorgerecht zijn twee á drie sneetjes voldoende.

Ik vind het altijd extra lekker wanneer het brood ingesmeerd wordt met olijfolie en knoflook. Dat geeft het net even wat extra's. De tomatensalsa kun je prima enkele uren van te voren maken. Dat geeft het alleen maar extra tijd om alle smaken goed met elkaar te laten vermengen, dus mocht het kunnen dan zou ik dat zeker aanraden.

Deze bladerdeegsterren gevuld met zalm zijn een heerlijk voorgerecht voor bijvoorbeeld een kerstdiner. Maar ook voor andere gelegenheden is dit een feestje op je bord. De vorm van het bladerdeeg kun je uiteraard desgewenst aanpassen.

Roomkaas en zalm zijn een veelgebruikte combinatie en dat is niet voor niets. Ze vullen elkaar bijzonder goed aan. Ook basilicum en tomaat worden veelvuldig samen gebruikt. Maar ook allen gecombineerd gaat het perfect samen.

Ben je nou geen visliefhebber dan kun je de zalm ook vervangen door blokjes ham of stukjes kipfilet. Of wat dacht je van een vegetarische variant met gegrilde paprika in plaats van zalm?

Zo'n kipcocktail is altijd een leuke opening van een etentje. Het is snel klaar, ziet er mooi uit en niet onbelangrijk het is ontzettend lekker!

Ik vind het het allerlekkerst om kipfilet zelf te roken in mijn rookoventje, maar je kunt ook prima gerookte kipfilet uit de winkel gebruiken. Ik vind de buitenkant altijd aan de droge kant, dus die zou ik er af snijden. In plaats van verse ananas kun je ook een blikje ananas gebruiken. Je hebt dan voldoende aan de helft van een klein blikje.

De komkommer kun je in leuke lintjes bovenop de cocktail doen zoals op de foto, maar het is ook heel lekker om er blokjes van te snijden en deze in de cocktail zelf te verwerken. Persoonlijk vind ik het er met de lintjes bovenop wel heel leuk uit zien.

Panzanella is een typisch Italiaans voorgerecht en is ontstaan in de volkskeukens van Toscane en Umbrië. Het wordt gemaakt van oud brood en was met name vroeger bedoeld om de restjes op te maken. Je kunt er daarom eigenlijk alle kanten mee op.

De basis is oud brood, tomaat, basilicum en een vinaigrette, maar op internet zijn inmiddels talloze versies van panzanella te vinden. Zie je ingrediënten die je niet lekker vindt, dan kun je ze er natuurlijk gewoon uit laten of vervangen voor iets wat je wel lekker vindt.

Wil je de salade vegetarisch houden, dan kun je de ansjovis weg laten.