Deze Griekse boerensalade is één van mijn favoriete salades. Heerlijk bij een Griekse maaltijd, maar ik neem hem ook weleens mee als lunch naar mijn werk. Of wat dacht je er van om hem bij een barbecue te serveren?

Het is een vrij eenvoudige salade, maar ècht het proberen waard als je hem nog niet eerder gegeten hebt. En als je hem wel al vaker gegeten hebt, dan weet je waar ik het over heb!

Ik zet de schaal altijd een half uur tot een uur voor gebruik weg in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. De hoeveelheid olie, azijn, zout en oregano voeg ik altijd op gevoel toe. Van de azijn zijn slechts een paar druppeltjes nodig en van het zout slechts een mespuntje, maar dat zure en zoute geeft zoveel extra smaak dat je dat zeker niet weg moet laten.

Onlangs kocht ik voor het eerst in mijn leven burrata. Burrata is een Italiaanse verse kaas die in principe op dezelfde wijze gemaakt wordt als mozzarella, maar toch net even anders is. Aan het einde van het proces wordt deze namelijk gevuld met room.

Je kunt deze kaas het beste op het laatste moment op het bord of aan tafel aansnijden, omdat de room er direct uit vloeit. Het zou zonde als de room per ongeluk op je snijplank achter blijft!

Ik serveer de salade op een groot bord zodat je na het aansnijden van de burrata zelf de gewenste hoeveelheid kunt pakken zonder iets van de room te verspillen. Het is ook lekker om er foccacia bij te serveren om in de laatste restjes te dippen.

Het barbecueweer laat nog even op zich wachten, maar als het dan zover is heb je in ieder geval alvast een heerlijke salade gevonden om er bij te serveren.

Deze rode coleslaw is een variant op de traditionele coleslaw. Zelf vind ik hem met rode kool lekkerder dan met witte kool, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ben je toch meer liefhebber van witte kool, dan vervang je de rode kool simpelweg.

In de traditionele versie wordt veel mayonaise gebruikt in de dressing. Nu heb ik hem zelf liever wat frisser en daarom heb ik de mayonaise grotendeels vervangen door zure room.

Salades hoeven wat mij betreft niet zo ingewikkeld te zijn, als je maar de juiste smaken met elkaar combineert. Ik vind het altijd erg lekker om fruit te verwerken in een salade.

Op de Utrechtse Bazaar kochten we een doosje mango's (10 stuks) voor slechts 2 euro (hoe dan??). Nu krijg ik 10 mango's niet zo snel opgegeten, dus ik besloot er ook een salade van te maken. Heerlijk om mee te nemen als lunch naar mijn werk. Maar ik vind deze salade ook een aanrader om als voorgerecht te serveren, eventueel met wat reepjes gerookte kipfilet en gerookte zalm.

Als dressing heb ik alleen limoensap gebruikt. Dat geeft voldoende smaak en maakt de salade lekker fris.

Fattoush is een heerlijke Libanese broodsalade met heel veel verse groenten en kruiden. Een lekkere aanvulling op je maaltijd, maar ook zeker een aanrader als lunch.

In de dressing zit onder andere sumak. Sumak is een poeder met een scherp zure smaak en wordt vaak gebruikt in Oosterse gerechten.

Ik kocht deze bij een grotere Jumbo bij ons in het dorp. Bij grotere supermarkten is het redelijk goed verkrijgbaar en ook in toko's kun je het kopen. Het kan dus even zoeken zijn, maar het is echt de moeite waard.