Zeg nou zelf, kijkt deze tiramisu je niet heel erg lekker aan?! Ik maakte deze tiramisu met speculoos en zonder rauw ei en alcohol als nagerecht bij het Kerst tapasdiner. Ik had van te voren al een testrondje gemaakt, want ik wil toch altijd wel zeker weten dat wat ik serveer ook lekker is. Nou, deze viel per ongeluk echt heel erg lekker uit!

Ik heb weleens eerder verteld dat we minimaal twee keer per jaar naar Frankrijk rijden om bij de Auchan boodschappen te gaan doen (hier lees je meer over mijn tien favorieten uit de Franse supermarkt). De laatste keer dat we er waren nam ik ook fles speculoos siroop mee. Ik heb even gegoogled of zoiets ook in Nederland verkrijgbaar is en dat blijkt er wel te zijn. Jammer genoeg wel een stuk duurder dan de fles die ik kocht, maar wellicht zijn er wel meer varianten in Nederland verkrijgbaar als je goed zoekt.

Clafoutis klinkt je mogelijk wel bekend in de oren. Het is een Frans gebakje met kersen wat als dessert wordt gegeten. Op internet kom je ook veel recepten tegen waarbij de kersen vervangen zijn door een andere vrucht. Maar als je het in Frankrijk over een clafoutis hebt, dan heb je het echt over een gebakje met kersen. Vervang je de kersen dan mag je het woord clafoutis niet meer in de mond nemen en wordt het een flaugnarde.

Door de hoge temperaturen deze zomer rijpen de pruimen erg snel dit jaar. Van de overbuurvrouw kreeg ik een flinke schaal met pruimen, dus dat betekende dat ik aan de slag moest in de keuken. Ik had nog niet eerder flaugnarde met pruimen gemaakt, maar hij is heel erg lekker geworden! En bij deze dus het recept.

Vla uit een pak vind ik vaak een nogal onnatuurlijke smaak hebben, daarom besloot ik het eens zelf te maken. En het viel me eigenlijk reuze mee hoe snel je dat zelf maakt. Alleen het afkoelen duurt wel een behoorlijke tijd. Nu had ik geen zin in vanillevla of chocoladevla, maar in sinaasappelvla. Soms heb je ineens van die ingevingen, zullen we maar zeggen.

En het past ook nog eens helemaal binnen het thema Oranje van het Foodblogevent van deze maand. Iedere maand wordt op de Facebookpagina van Foodbloggers Benelux dit event georganiseerd. Uit de ingezonden recepten (welke je allemaal terug kunt vinden op de speciaal hiervoor aangemaakte Pinterest pagina) wordt een top drie geselecteerd. Er zijn geen prijzen o.i.d. aan verbonden, maar dat maakt het niet minder leuk om er aan deel te nemen. Bovendien is het ontzettend leuk om te zien welke invuilling collega-bloggers aan het thema geven.

Dit is echt één van de lekkerste ijssoorten die ik ooit gemaakt heb. Ik heb stroopwafellikeur gebruikt in dit recept om er een goede stroopwafelsmaak aan te krijgen. Mocht je dat niet willen gebruiken dan kun je er wat meer verkruimelde stroopwafels aan toevoegen.

Ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde basis voor roomijs. Die bestaat uit eidooiers, melk, slagroom en kristalsuiker. Je kunt er dan eindeloos mee variëren. Eerder maakte ik al pumpkin spice ijs. Deze keer had ik enorme trek in stroopwafelijs. Ik had nog mini stroopwafels en stroopwafellikeur in huis. Dat bleek een schot in de roos.

Ik gebruik voor mijn ijs een ijsmachine. Mijn ijsmachine heeft een bak die voor gebruik 18-24 uur in de vriezer moet staan, daarom laat ik hem er altijd gewoon in staan. Zo is hij klaar voor gebruik wanneer ik zin heb om ijs te maken.

Haagse bluf is een luchtig nagerecht op basis van bessensap, suiker en eiwitten. Als ik in een recept zie staan dat ik eiwitten stijf moet kloppen, dan begin ik al een beetje zenuwachtig te worden. Ik ben altijd bang dat het zal mislukken, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

De truc zit hem in het zorgen dat je geen plastic kom gebruikt en ervoor zorgt dat de kom die je gebruikt goed vetvrij is. Dit kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door wat citroensap in de kom te spuiten en deze met een keukenpapiertje over de hele binnenkant van de kom te wrijven. Eventueel nog even naspoelen met water, maar vaak is dat niet eens nodig.

Ik vind het altijd een beetje een magisch iets om te zien hoeveel lucht je in eiwitten kunt kloppen en hoeveel volume je dus kunt creëren.