Vla uit een pak vind ik vaak een nogal onnatuurlijke smaak hebben, daarom besloot ik het eens zelf te maken. En het viel me eigenlijk reuze mee hoe snel je dat zelf maakt. Alleen het afkoelen duurt wel een behoorlijke tijd. Nu had ik geen zin in vanillevla of chocoladevla, maar in sinaasappelvla. Soms heb je ineens van die ingevingen, zullen we maar zeggen.

En het past ook nog eens helemaal binnen het thema Oranje van het Foodblogevent van deze maand. Iedere maand wordt op de Facebookpagina van Foodbloggers Benelux dit event georganiseerd. Uit de ingezonden recepten (welke je allemaal terug kunt vinden op de speciaal hiervoor aangemaakte Pinterest pagina) wordt een top drie geselecteerd. Er zijn geen prijzen o.i.d. aan verbonden, maar dat maakt het niet minder leuk om er aan deel te nemen. Bovendien is het ontzettend leuk om te zien welke invuilling collega-bloggers aan het thema geven.

Dit is echt één van de lekkerste ijssoorten die ik ooit gemaakt heb. Ik heb stroopwafellikeur gebruikt in dit recept om er een goede stroopwafelsmaak aan te krijgen. Mocht je dat niet willen gebruiken dan kun je er wat meer verkruimelde stroopwafels aan toevoegen.

Ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde basis voor roomijs. Die bestaat uit eidooiers, melk, slagroom en kristalsuiker. Je kunt er dan eindeloos mee variëren. Eerder maakte ik al pumpkin spice ijs. Deze keer had ik enorme trek in stroopwafelijs. Ik had nog mini stroopwafels en stroopwafellikeur in huis. Dat bleek een schot in de roos.

Ik gebruik voor mijn ijs een ijsmachine. Mijn ijsmachine heeft een bak die voor gebruik 18-24 uur in de vriezer moet staan, daarom laat ik hem er altijd gewoon in staan. Zo is hij klaar voor gebruik wanneer ik zin heb om ijs te maken.

Haagse bluf is een luchtig nagerecht op basis van bessensap, suiker en eiwitten. Als ik in een recept zie staan dat ik eiwitten stijf moet kloppen, dan begin ik al een beetje zenuwachtig te worden. Ik ben altijd bang dat het zal mislukken, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

De truc zit hem in het zorgen dat je geen plastic kom gebruikt en ervoor zorgt dat de kom die je gebruikt goed vetvrij is. Dit kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door wat citroensap in de kom te spuiten en deze met een keukenpapiertje over de hele binnenkant van de kom te wrijven. Eventueel nog even naspoelen met water, maar vaak is dat niet eens nodig.

Ik vind het altijd een beetje een magisch iets om te zien hoeveel lucht je in eiwitten kunt kloppen en hoeveel volume je dus kunt creëren.

Als we de verhalen moeten geloven is de vlaflip een echt Brabantse 'uitvinding'. In 1963 is deze bedacht door mevrouw Reuvers-Ulijn uit Oss. Haar man werkte bij Campina en men wilde het oubollige imago van vla wat oppoetsen. Tegenwoordig kom je vlaflips in allerlei variaties tegen.

Ik heb vroeger ook heel wat vlaflips gegeten. Heerlijk vond ik het. Er stond dan een pak yoghurt en een pak vanillevla op tafel. Fles roosvicee erbij en mixen maar.

In dit recept maak ik vanillevla van custardpoeder en gebruik ik Griekse yoghurt. In plaats van ranja (of zoals wij deden roosvicee) gebruik ik verse aardbeien. En gewoon omdat het kan bovenop wat chocoladeschaafsel (eenvoudig zelf te maken met een kaasschaaf of rasp en een stuk chocolade) en wat extra aardbei.

Afgelopen week kreeg ik van Van Beekum Specerijen foodpost met daarin onder andere pumpkin spice mix.

Bij pumpkin spice denk ik altijd terug aan de eerste date van mij en mijn vriend. Ik zal jullie het hele verhaal besparen, maar het komt er op neer dat het niet helemaal liep zoals we in gedachten hadden en mijn vriend uiteindelijk ongeveer 4 uur later dan gepland arriveerde. Maar wel mèt pumpkin spice latte van Starbucks. En uiteindelijk is het dus allemaal heel erg goed gekomen en heeft pumpkin spice voor ons een beetje een symbolische betekenis gekregen.