Pompoen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ondanks dat de recepten met pompoen je in deze tijd van het jaar om de oren vliegen, voeg ik er gewoon nog eentje aan toe. Mijn super simpele, maar oh zo lekkere pompoensoep. Die wil ik je gewoon niet onthouden.

Vaak wordt in pompoensoep wortel gebruikt, maar ik vind dat persoonlijk altijd afbreuk doen aan de smaak. Geef mij maar gewoon de èchte pompoensmaak. Ik eet niet voor niets pompoen...  Maar mocht je nou nog niet helemaal overtuigd zijn van de smaak van pompoen dan kun je ook de helft van de pompoen vervangen door wortel. De soep zal er iets zoeter door worden.

Deze heerlijk geurende gegratineerde Franse uiensoep past perfect bij dit gure weer. De zomer is inmiddels echt voorbij en de meteorologische herfst heeft zijn intrede gedaan. Ik heb zelfs voor de eerste keer de verwarming alweer aan gehad, omdat ik het koud had. Nu ben ik ook wel een enorme koukleum moet ik toegeven.

Onderstaand recept is voor 6 porties. Over het algemeen schrijf ik recepten voor 2 tot 4 porties en niet zo snel voor 6 porties. Maar neem maar van mij aan dat je echt wel zoveel wil maken. Als je het stokbrood en kaas achterwege laat, kun je hem namelijk heel eenvoudig invriezen. Mocht je een keer weinig tijd of geen zin hebben om te koken, dan heb je altijd nog wat lekkers achter de hand.

Een typisch Zwols gerecht is mosterdsoep. Door toevoeging van kookroom krijg je een heerlijk romige soep. De hoeveelheid mosterd die je gebruikt moet je vooral af laten hangen van je eigen smaak, veel proeven tussendoor dus. De ene mosterd is bovendien de andere niet, dus ook daarom is proeven erg belangrijk. Als er eenmaal te veel in zit is het lastig de juiste smaakbalans terug te vinden, wat extra toevoegen kan altijd. Begin daarom altijd voorzichtig.

Ik serveerde heerlijke kaasstengels met zeezout bij deze soep. Mosterd en kaas vind ik namelijk een erg goede combinatie. Bovendien vind ik het erg lekker om iets knapperigs bij de soep te serveren, zeker omdat er verder weinig textuur in de soep zelf zit.

Humkessoep is een soep uit Twente die zijn naam dankt aan de stukjes bonen in de soep. Afhankelijk van de streek wordt deze soep ook wel brokkebonensoep, sniebonensoep of stompesoep genoemd. Ook in de Achterhoek wordt deze soep al van oudsher gemaakt.

Er zijn tegenwoordig heel veel variaties op internet te vinden. Zo beweert de één dat er alleen snijbonen in horen, terwijl de ander zegt dat er juist sperziebonen in horen. Ook de vleessoorten die er in verwerkt worden, verschilt per recept dat je tegenkomt. Zo heb ik schouderkarbonades, klapstuk en spekjes voorbij zien komen. Wat er oorspronkelijk precies in ging? Ik heb geen idee, maar ik weet wel dat deze goedgevulde maaltijdsoep zo in ieder geval erg lekker is.

Wil je deze soep als voorgerecht serveren, geef dan slechts een kleine portie. De soep is namelijk erg machtig doordat hij zo rijkelijk gevuld is.

De eerste keer dat ik pindasoep ging eten had ik er zo mijn bedenkingen bij. Ik vind satésaus op zijn tijd wel lekker, maar pindakaas bijvoorbeeld weer helemaal niet. Maar ik was eigenlijk bij de eerste hap al verkocht! Ik heb in de loop van de tijd verschillende recepten geprobeerd, maar zo is hij toch wel favoriet bij mij.

De Indische specerijen zorgen voor een geurige en smaakvolle soep. De rode peper geeft er een lekker pitje aan en de knapperige taugé en gefrituurde uitjes geven de bite die dit gerecht nodig heeft.