Het is alweer een tijd geleden dat ik een nieuw soeprecept geplaatst heb. En dat is niet omdat ik niet van soep hou. Sterker nog, ik vind het heerlijk. Ik eet soep met name als lunch (met wat brood of een salade), maar soep wordt natuurlijk ook vaak als voorgerecht gegeten. Met deze currysoep met paksoi worden de zintuigen alvast lekker geprikkeld!

Ik heb voor de soep een kant en klare currypasta gebruikt. Deze zijn vaak wel erg zout, dus dat doe ik niet te vaak. Ik gebruik altijd de Massaman currypasta van het merk Cock. Die vind ik qua smaak gewoon erg goed en hij is ook lekker pittig.

Vind je deze soep te pittig, dan kun je hem iets milder maken door er wat limoen- of citroensap aan toe te voegen en er wat (palm)suiker aan toe te voegen. Je verandert hiermee wel de smaak van de soep, maar ook dan is hij nog steeds erg lekker. Voeg steeds een beetje toe en proef dan even of je de smaak goed vindt. Je kunt natuurlijk ook wat minder currypasta of een mildere currypasta gebruiken. Het nadeel van minder currypasta vind ik wel, dat de soep er ook wat neutraler van wordt.


Aantal personen: 4-6
Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
1 blokje voor 500 ml groentenbouillon
600 ml water
400 ml kokosmelk
60 gram Massaman currypasta
2 eetlepels zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
1 ui
1 stronk paksoi
1 wortel
1 bosui
4 eetlepels geraspte kokos
4 eetlepels geschaafde amandelen
2 eetlepels verse koriander

Keukenbenodigdheden:
kookpan
koekenpan

En zo maak je het:

  • Verwarm de zonnebloemolie in de kookpan en voeg de currypasta hier aan toe
  • Bak de currypasta op middelhoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten
  • Snipper intussen de ui en snijd de wortel in plakjes
  • Voeg deze toe aan de currypasta
  • Pers de knoflook uit boven de pan en fruit dit gedurende 3 tot 5 minuten aan
  • Snijd de paksoi in stukken
  • Voeg de stelen van de paksoi toe (houdt de bladeren nog even apart) en bak even kort mee
  • Voeg vervolgens water, kokosmelk en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook
  • Verhit intussen de koekenpan op hoog vuur zonder olie en rooster hierin de kokos en amandelen lichtbruin (let er op dat je de kokos en amandelen een beetje in beweging houdt want het kan snel verbranden)
  • Doe de kokos en amandelen na het roosteren in een schaaltje en houdt deze tot gebruik apart
  • Wanneer de soep 10 minuten gekookt heeft, voeg je de bladeren van de paksoi toe en laat je deze slinken
  • De soep is klaar wanneer de bladeren geslonken zijn
  • Verdeel de soep over kommen of borden
  • Snijd de koriander fijn en de bosui in ringen
  • Garneer de soep met koriander, bosui, kokos en amandelen
  • Eet smakelijk!