Dat het even geleden was dat ik iets nieuws op mijn blog gezet had wist ik, maar dat het alweer bijna drie maanden (!!) geleden was had ik toch echt niet door. Hoog tijd om weer eens een fijn recept met jullie te delen.

Nu het buiten kouder begint te worden, krijg ik weer zin in lekkere gevulde soepen. Deze Mexicaanse maissoep past helemaal in dat straatje.
Ik at de soep als maaltijdsoep, want hij vult echt heel erg goed door de mais. Wist je dat mais eigenlijk een graansoort is? We eten hem vaak als groente of beschouwen hem als peulvrucht, maar dat is het dus niet. Mais is niet eiwitrijk zoals peulvruchten wel zijn. Het is daarom ook geen geschikte vleesvervanger.

Courgettesoep klinkt misschien een beetje saai, maar deze variant met een vleugje munt is echt verrassend lekker. De muntsmaak is heel subtiel aanwezig maar zorgt wel voor net wat extra smaak.

Het is op dit moment weer volop courgetteseizoen. Dit jaar hebben we vier courgetteplanten in de moestuin staan dus hier staat courgette weer regelmatig op het menu. Soms zie ik nog weleens een courgette over het hoofd. Kijk je dan twee dagen later nog eens dan zijn het ineens flinke jongens geworden. De courgette die ik voor deze soep gebruikte woog maar liefst 750 gram!

Het is alweer een tijd geleden dat ik een nieuw soeprecept geplaatst heb. En dat is niet omdat ik niet van soep hou. Sterker nog, ik vind het heerlijk. Ik eet soep met name als lunch (met wat brood of een salade), maar soep wordt natuurlijk ook vaak als voorgerecht gegeten. Met deze currysoep met paksoi worden de zintuigen alvast lekker geprikkeld!

Ik heb voor de soep een kant en klare currypasta gebruikt. Deze zijn vaak wel erg zout, dus dat doe ik niet te vaak. Ik gebruik altijd de Massaman currypasta van het merk Cock. Die vind ik qua smaak gewoon erg goed en hij is ook lekker pittig.

Er stond al een hele tijd een recept voor geroosterde paprikasoep op mijn blog, maar daar was ik al een tijdje niet helemaal tevreden over. Toen ik een poosje geleden geroosterde paprikasoep maakte als onderdeel van een tapasmenu, besloot ik de soep in een heel nieuw jasje te steken. Het was even puzzelen naar de smaak die ik zocht, maar ik heb hem gevonden.

Om de geroosterde paprika beter tot zijn recht te laten komen, heb ik deze keer geen tomaten meer gebruikt. Ik vind dat persoonlijk toch afbreuk doen aan de typische geroosterde paprika-smaak. Ik besloot er verder zo min mogelijk aan toe te voegen. Soms is less echt more. Ik gebruik geroosterde paprika uit pot zodat de soep lekker snel klaar is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf eerst rode paprika's te roosteren.

Het is echt gruwelijk koud buiten en dan kan ik intens verlangen naar een kom dampende erwtensoep! Waar ik een paar jaar geleden nog dacht dat dat moeilijk en tijdrovend was, ben ik inmiddels helemaal om. Eerlijk is eerlijk, je moet er echt wel even tijd voor uittrekken, maar dat is vooral wachten. Je kunt dus allerlei andere dingen doen terwijl de soep heerlijk staat te pruttelen. Of je doet gewoon lekker even helemaal niets. Dat is iets wat ik mezelf nu probeer aan te leren, maar oef dat is moeilijk.

Persoonlijk ben ik geen fan van rookworst en ik zorg er daarom altijd voor dat er in mijn kom geen stukjes rookworst belanden, maar eigenlijk vind ik het er wel echt bij horen. Overigens heb ik onlangs vegetarische rookworst geprobeerd en die vind ik wèl lekker! In tegenstelling tot veel andere vegetarische vleesvervangers trouwens...