Er stond al een hele tijd een recept voor geroosterde paprikasoep op mijn blog, maar daar was ik al een tijdje niet helemaal tevreden over. Toen ik een poosje geleden geroosterde paprikasoep maakte als onderdeel van een tapasmenu, besloot ik de soep in een heel nieuw jasje te steken. Het was even puzzelen naar de smaak die ik zocht, maar ik heb hem gevonden.

Om de geroosterde paprika beter tot zijn recht te laten komen, heb ik deze keer geen tomaten meer gebruikt. Ik vind dat persoonlijk toch afbreuk doen aan de typische geroosterde paprika-smaak. Ik besloot er verder zo min mogelijk aan toe te voegen. Soms is less echt more. Ik gebruik geroosterde paprika uit pot zodat de soep lekker snel klaar is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf eerst rode paprika's te roosteren.

Het is echt gruwelijk koud buiten en dan kan ik intens verlangen naar een kom dampende erwtensoep! Waar ik een paar jaar geleden nog dacht dat dat moeilijk en tijdrovend was, ben ik inmiddels helemaal om. Eerlijk is eerlijk, je moet er echt wel even tijd voor uittrekken, maar dat is vooral wachten. Je kunt dus allerlei andere dingen doen terwijl de soep heerlijk staat te pruttelen. Of je doet gewoon lekker even helemaal niets. Dat is iets wat ik mezelf nu probeer aan te leren, maar oef dat is moeilijk.

Persoonlijk ben ik geen fan van rookworst en ik zorg er daarom altijd voor dat er in mijn kom geen stukjes rookworst belanden, maar eigenlijk vind ik het er wel echt bij horen. Overigens heb ik onlangs vegetarische rookworst geprobeerd en die vind ik wèl lekker! In tegenstelling tot veel andere vegetarische vleesvervangers trouwens...

Pompoen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ondanks dat de recepten met pompoen je in deze tijd van het jaar om de oren vliegen, voeg ik er gewoon nog eentje aan toe. Mijn super simpele, maar oh zo lekkere pompoensoep. Die wil ik je gewoon niet onthouden.

Vaak wordt in pompoensoep wortel gebruikt, maar ik vind dat persoonlijk altijd afbreuk doen aan de smaak. Geef mij maar gewoon de èchte pompoensmaak. Ik eet niet voor niets pompoen...  Maar mocht je nou nog niet helemaal overtuigd zijn van de smaak van pompoen dan kun je ook de helft van de pompoen vervangen door wortel. De soep zal er iets zoeter door worden.

Deze heerlijk geurende gegratineerde Franse uiensoep past perfect bij dit gure weer. De zomer is inmiddels echt voorbij en de meteorologische herfst heeft zijn intrede gedaan. Ik heb zelfs voor de eerste keer de verwarming alweer aan gehad, omdat ik het koud had. Nu ben ik ook wel een enorme koukleum moet ik toegeven.

Onderstaand recept is voor 6 porties. Over het algemeen schrijf ik recepten voor 2 tot 4 porties en niet zo snel voor 6 porties. Maar neem maar van mij aan dat je echt wel zoveel wil maken. Als je het stokbrood en kaas achterwege laat, kun je hem namelijk heel eenvoudig invriezen. Mocht je een keer weinig tijd of geen zin hebben om te koken, dan heb je altijd nog wat lekkers achter de hand.

Een typisch Zwols gerecht is mosterdsoep. Door toevoeging van kookroom krijg je een heerlijk romige soep. De hoeveelheid mosterd die je gebruikt moet je vooral af laten hangen van je eigen smaak, veel proeven tussendoor dus. De ene mosterd is bovendien de andere niet, dus ook daarom is proeven erg belangrijk. Als er eenmaal te veel in zit is het lastig de juiste smaakbalans terug te vinden, wat extra toevoegen kan altijd. Begin daarom altijd voorzichtig.

Ik serveerde heerlijke kaasstengels met zeezout bij deze soep. Mosterd en kaas vind ik namelijk een erg goede combinatie. Bovendien vind ik het erg lekker om iets knapperigs bij de soep te serveren, zeker omdat er verder weinig textuur in de soep zelf zit.